10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap

door | jun 15, 2020 | lifestyle | 4 reacties

Sinds ik voor kerst 2019 een e-reader kreeg verslond ik haast weer net zo veel boeken als op de basisschool. Dit deed me beseffen dat lezen iets was, wat ik tijdens de middelbare school en mijn studie niet zo vaak had gedaan. Ik las wel, maar voornamelijk om te studeren, niet om te ontspannen. Nu is dat heel anders. Ik ben lichtelijk verslaafd. Verslaafd aan het kopen van boeken over ‘persoonlijke groei’. Maar dat is toch goed? Zou je kunnen denken. Ja, op zich wel. Echter belanden veel van deze boeken – nadat ik ze snel heb doorgebladerd – ergens in mijn boekenkast. Hier wil en ga ik wat aan doen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de komende tijd eerst de boeken ga lezen die ik al heb, voordat ik weer een nieuw boek aanschaf. Kort samengevat: In 2020 ga ik eerst de volgende 10 boeken lezen, voordat ik weer andere boeken koop.

1. Houd me vast – Sue Johnson

Dit boek is een soort van holy grail op het gebied van relaties. Wanneer ik over relatiepsychologie lees wordt er keer op keer verwezen naar het boek van Sue Johnson. Sue Johnson is relatietherapeut, onderzoeker en grondlegger van de Emotionally Focused Couple Therapy. Een visie op relaties die gebaseerd is op de gedachte dat liefde een evolutionair belangrijke hechtingsband is, waarbij we zeker willen weten of de ander er voor ons zal zijn.

In Houd me vast legt Sue Johnson (relatietherapeut en onderzoeker) uit welke zeven gesprekken je met je partner kunt voeren voor een hechte(re) en veilige relatie. Aangezien ze elk soort gesprek toelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk is het super concreet en toegankelijk. Die dure relatietherapeut heb je dus niet meer nodig! Met dit boek ben je je eigen relatietherapeut.

Houd me vast – Sue Johnson | €21,99

2. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen R. Covey

Ondanks dat het boek van Stephen Covey al tijden op mijn e-reader staat en het regelmatig wordt genoemd als ‘must-read’ heb ik het tot op heden nog niet gelezen. In dit boek deelt Covey wat de zeven eigenschappen van effectief leiderschap zijn en hoe je deze toepast in de praktijk. Wanneer je deze eigenschappen beheerst zul je zien dat je hier veel aan hebt in de omgang met anderen en je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Kortom: dit boek is onmisbaar wanneer je (meer) regie wilt nemen over je eigen leven.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen R. Covey | €27,50

3. Durf te leiden – Brené Brown

Sinds ik Brené Browns boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ las ben ik fan. Ook ‘Verlangen naar verbinding’ bracht me veel inzichten. Ik had dan ook niet de verwachting dat dit bij ‘Durf te leiden’ anders zou zijn.

Brené Brown deed als professor aan de Universiteit van Houston meer dan 12 jaar onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. In haar TEDTalk, Netflix documentaire en boeken maakt ze de onderzoeksresultaten toegankelijk voor het grotere publiek. Inmiddels is ze CEO en Chief Learning Officer van The Daring Way, een opleidingsprogramma voor professionals die de visie willen toepassen in hun eigen praktijk.

In Durf te leiden legt Brené Brown de verbinding tussen leiderschap, kwetsbaarheid en moed. Ze geeft een antwoord op de vraag: “Hoe ontwikkelen we moedige leiders en hoe verankeren we moed en durf in onze bedrijfscultuur?”

Durf te leiden – Brené Brown | €20,99

4. Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel

Dit boek staat boordevol carriere advies voor vrouwen. De titel is natuurlijk al veelzeggend, maar de kernboodschap is dat je vooral moet stoppen met het altijd maar lief gevonden willen worden. Naast wat je niet moet doen, deelt Frankel ook wat je juist wél moet doen om je talenten optimaal te benutten en zo grip te krijgen op je carrière.
Het boek begint met een test, nadat je deze hebt ingevuld weet je meteen welke hoofdstukken voor jou het meest relevant zijn.

Nice girls don’t get the corner office – Lois P. Frankel | €15,99

5. Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen – Jessica Pan

Deze titel vind ik alleen al hilarisch! Vooral omdat ik mezelf hier zo erg in herken. Zo vaak had ik geen zin om naar hockey, naar een feestje of naar de kroeg te gaan. Omdat ik veel liever thuis wilde blijven vertrok ik op het allerlaatste moment en kwam ik (bijna) te laat. Vaak genoeg waren er momenten die onverwachts leuk waren, maar ik heb ook wel eens spijt gehad dat ik niet thuis was gebleven. Vooral tijdens de middelbare school was dit het geval. In het weekend werd je gewoon in de kroeg verwacht en laat ik nou net niet zo’n kroegtijger zijn.

Jessica Pan is een introvert die wanneer ze werkeloos en zonder vrienden op de bank zit besluit dat het anders moet. Ze kiest ervoor om een jaar lang te gaan leven als extravert. Want misschien wordt haar leven daar wel veel leuker en makkelijker van. Ik vind het erg krachtig dat Pan haar introverte persoonlijkheid voor een jaar verruilt voor een extraverte variant en ben dan ook erg benieuwd hoe het haar bevalt.

Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen – Jessica Pan | €20,99

6. Ruimte – Frank Weijers

In Ruimte legt Frank Weijers uit hoe het komt dat veel mensen onvoldoende ruimte ervaren om te doen wat hun bedoeling is en dan ook nog eens op een manier die bij hen past. Met behulp van een model krijg je voor jezelf duidelijk in welke mate je handelt volgens je bedoeling. Je leert hoe je jouw leven zo in kunt richten dat je ruimte creëert en benut. Handig voor iedereen die zijn tijd effectiever wil besteden!

Ruimte – Frank Weijers | €17,90

7. Vind je Ikigai – Fransesc Mirales & Hector Garcia

Vind je Ikigai is het vervolg op Ikigai. Waar Ikigai vooral gaat over de theorie is dit boek een vertaalslag naar het dagelijks leven. Een praktische gids dus.
Ik vind zulke boeken altijd erg prettig om te lezen. Een theoretisch boek is interessant, maar laat me vaak achter met een gevoel van: ‘Wat nu?’ Het snappen is één ding, maar snappen wil nog niet zeggen dat je het ook kunnen toepassen. Hoe kun je je Ikigai vinden en hoe zorg je ervoor dat je naar je Ikigai leeft? In mei deelde

Vind je Ikigai – Fransesc Mirales & Hector Garcia | €15,99

8. How to live a good life – Jonathan Fields

Volgens mij hoorde ik voor het eerst over dit boek in de podcast De psychologie van succes. De manier waarop Fields een gelukkig leven benadert sprak me meteen erg aan. How to live a good life gaat namelijk over de drie ‘buckets’: connection bucket, vitality bucket en de contribution bucket. Zolang jouw drie emmers gevuld zijn, ben je volgens Fields een gelukkig mens. Ik ben een beetje klaar met alle boeken waarvan wordt gezegd dat ze de volgende ‘handleiding naar geluk’ zijn, want een lang en gelukkig leven dat bestaat alleen in sprookjes. 😉 Het leven bestaat voor iedereen uit ups & downs, maar dat neemt niet weg dat je kunt oefenen met het ervaren van een geluksgevoel. De benadering van Jonathan Fields vind ik erg origineel en de moeite van het proberen waard!

How to live a good life – Jonathan Fields | €20,99

9. Leren coachen – Marinka van Beek & Ineke Tijmes

Toen ik in het derde jaar van de opleiding Pedagogiek zat ontstond bij mij een interesse in coaching. Spel-, kinder- en opvoedcoaching passeerden in mijn hoofd allemaal de revue. Ik werk namelijk graag één op één met mensen en daarnaast is coaching een benadering waarin je handelt vanuit gelijkwaardigheid. Je plaatst jezelf naast en niet boven de coachee, ook lees je iemand niet de les maar stimuleer je hem door te luisteren en vragen te stellen om zelf de regie te nemen. Iets wat zoals je vast wel begrijpt erg past bij mijn eigen visie.

Coaching is iets waar ik me graag verder in wil verdiepen en door middel van dit boek kan ik alvast kennismaken met de theorie en methodes op het gebied van coaching.

Leren coachen – Marinka van Beek & Ineke Tijmes | €25,75

10. The art of the long view – Peter Schwartz

Aangezien ik zelf een pedagogische achtergrond heb en nu als trainee in een heel ander vakgebied terecht ben gekomen (human resource management), besloot ik om mij toen ik net in deze functie begon eerst eens in de basis van HRM te verdiepen. Van een collega leende ik Leerboek HRM van Frits Kluijtmans en in dit boek wordt onder andere de scenariomethode van Schwartz besproken. Een interessante methode, die je in mijn ogen niet alleen goed kunt gebruiken binnen HRM, maar ook binnen andere vakgebieden en in het dagelijks leven. Kort samengevat komt de methode er op neer dat je twee factoren in een matrix plaatst. Bijvoorbeeld: personele wisseling en budget.

In de matrix krijg je zo vier verschillende scenario’s voor de toekomst en deze werk je verder uit.
Voorbeeld: In scenario 1 is er veel sprake van personele wisseling en weinig budget. In scenario 2 is er veel sprake van personele wisseling en een ruim budget. Scenario 3 bevat weinig personele wisseling en weinig budget en in het laatste scenario is er sprake van weinig personele wisseling en een ruim budget.

Deze methode spreekt mij aan omdat de toekomst onvoorspelbaar is. Niemand weet wat er komen gaat. Je kunt dan heel zielig in een hoekje gaan zitten en alles over je heen laten komen, je kunt ook nadenken over verschillende scenario’s. Hoe kun je een strategische visie ontwikkelen wanneer je niet weet wat er komt? Peter Schwartz is één van ’s werelds bekendste futurologen en hij adviseerde onder andere Volvo en het Witte Huis. In The art of the long view geeft Schwartz je een handleiding om te plannen voor de toekomst.

The art of the long view – Peter Schwartz | €17,79

Tot slot

Dit waren mijn tien leestips! Oorspronkelijk waren het er twintig, maar het werd zo’n lange lap tekst dat ik heb besloten hem in twee delen op te knippen. Binnenkort komt er dus een deel 2. 😉

Heb jij nog interessante leestips over persoonlijk leiderschap?

PS. Wil je altijd op de hoogte blijven van mijn laatste blogposts? Meld je dan hier aan voor mijn maandelijkse update!

© Photo by Jonas Jacobsson on Unsplash

Pin it!

4 Reacties

 1. Wies | Nature of Happiness

  Wat leuk! Die ‘Nice girls don’t get the corner office’ heb ik al vaker bij boekhandels zien liggen, die ga ik binnenkort misschien maar eens lezen!

  Antwoord
  • Nicole van Stokkum

   Ben benieuwd wat je van het boek vindt!

   Antwoord
 2. Emily

  Leuke lijst!

  Antwoord
  • Nicole van Stokkum

   Dankje Eem! 🙂

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. nog 10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap #2 - Nicole van Stokkum - […] de blogpost ‘10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap‘ schreef ik dat ik pas nieuwe boeken wilde kopen wanneer ik…
 2. Dit is de ultieme quarantaine survival guide | Nicole van Stokkum - […] buiten te gaan wandelen, door een uitgebreid warm bad te nemen óf door je even af te zonderen met…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.