Goodbye 2020, hello 2021

door | jan 5, 2021 | journal | 1 reactie

We zitten inmiddels alweer in de 1e week van 2021! Aangezien ik de afgelopen week vakantie had, gebruikte ik de laatste dagen van 2020 om terug te blikken op het afgelopen jaar en om goede voornemens te schrijven voor 2021. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om aan het eind van het jaar even de tijd te nemen om te reflecteren op waar ik op dat moment in mijn leven sta. Op basis van deze reflectie maak ik goede voornemens voor het komende jaar. Mijn vriend doet dit ook en vervolgens zetten we onze voornemens gezamenlijk op een whiteboard. Het is dus ook meteen een mooi moment om samen in gesprek te gaan over onze persoonlijke doelen en te reflecteren op onze relatie.

Terugblik op 2020

Voor mijn terugblik op het afgelopen jaar gebruikte ik de reflectievragen uit de blogpost van Jessica.
Ik zal ze hieronder kort beantwoorden.

Op welke momenten vergat ik de tijd?

– Tijdens vakanties, zoals de wintersportvakantie in Oostenrijk en de zomervakantie in Spanje en het weekendje Maastricht met mijn studievriendinnen.
– Tijdens leuke activiteiten, zoals het supboarden, mountainbiken, werken aan mijn website, lezen van een goed boek, spelletjes doen met vrienden, familie en G.- Last but not least, ook tijdens mijn werk verlies ik regelmatig de tijd uit het oog. Dan wil ik nog ‘even’ iets afronden en werk ik gerust nog een paar uur langer door.

Waar ben ik trots op?

– Het afronden van mijn traineeship.
– Dat ik een maand na de afronding van mijn traineeship (én ondanks C) mijn droombaan kreeg.
– Dat ik in die baan nu aan een heel leuk project mag werken.
– Het oprichten van een wandelclub in Utrecht (met dank aan Natuurdromers)
– Dat Kerst dit jaar niet alleen maar in het teken stond van ‘gezelligheid’, maar meer in het teken van goede gesprekken tot middernacht.

Waar ben ik niet trots op?

Dat ik soms koos voor zekerheid in plaats van mijn intuïtie. Op de lange termijn misschien wel verstandig, maar ik voelde me er niet prettig bij.
– Het afgelopen jaar heb ik naar mijn idee te weinig tijd geïnvesteerd in mijn sociale netwerk. Dit komt natuurlijk ook grotendeels door C, daarnaast vond ik het ook gewoon lekker om even niet zo veel sociale verplichtingen te hebben. Maar wat meer had op zich wel gemogen. 😉

Waar gingen mijn tijd en geld heen?

Ik gaf geld uit aan de eerder genoemde vakanties (wintersport, Spanje).
– Ook kocht ik een nieuwe laptop, een sup board en de afgelopen maand kocht alvast een cadeautje voor mijn verjaardag. 🙂
– Mijn tijd ging vooral naar mijn werk, mijn website, G. en het lezen van boeken.

Welke angst, gedachte of belemmering hield me tegen?

De angst dat anderen negatief over mij denken (misschien vinden ze me wel dom, saai, incompetent of onaardig). En ja, ik weet heus wel dat het me niets uit zou moeten maken maar ik pieker er toch af en toe over.
– Het afgelopen jaar speelde C natuurlijk ook een grote rol. Aan het begin was er naar mijn idee veel saamhorigheid, maar de sfeer is daarna nogal grimmig geworden. In plaats van dat we met zijn allen wat aan het virus doen, lijkt de polarisatie groter dan ooit.
– Faalangstige gedachten zoals: Kan ik dat wel? Doe ik het wel goed? Het is niet goed genoeg.

Doelen en intenties voor 2021

Vorig jaar stelde ik aan het begin van het jaar intenties op, aangezien ik daarnaast ook doelen opstel met mijn vriend vond ik dit wat te veel van het goede. Dit jaar koos ik ervoor om mijn doelen en intenties samen te voegen.
Ik gebruikte de methode ‘Level 10 Life’. Deze methode is afkomstig uit het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Dit houdt in dat ik mijn leven indeel in acht verschillende levensdomeinen: familie+vrienden, relatie, loopbaan, financiën, vrije tijd, persoonlijke groei, woning en gezondheid. Vervolgens geef ik elk levensdomein een cijfer en daarna schrijf ik goede voornemens voor het komende jaar.

Familie + vrienden

– Vaker (online) afspreken met familie en vrienden (allebei minstens 1 keer per maand).
– Vaker bellen met familie (om de week).

Relatie

– Meer quality time met G.
– G. vaker verassen
– Samen een weekendje weg
– Samen een bergwandeling maken

Loopbaan

– Ik heb sinds november een nieuwe baan en wil voor mezelf een duidelijk plan maken waarmee ik voor mezelf inzichtelijk maak wat ik het komende jaar wil bereiken (qua ontwikkeling en resultaten).

Financiën

– Ik wil dit jaar mijn studieschuld aflossen.
– Ook houd ik elke maand mijn inkomsten en uitgaven bij en wil ik aan het eind van het jaar (en liever nog aan het eind van elke maand) dat mijn inkomsten hoger zijn dan mijn uitgaven.

Vrije tijd

– 10km achter elkaar kunnen hardlopen.
– Meer tijd besteden aan fotografie.
– Mijn website professionaliseren (mooiere opmaak en betere foto’s).
– Meer tijd doorbrengen in de natuur.

Persoonlijke groei

– 1 keer per maand een blogpost plaatsen.
– Een drone cursus volgen.
– Minstens 20 boeken lezen.
– Minstens 100min. aan mindfulness doen.

Woning

– Toekomstplan maken met G.
– Een nieuw bed kopen.
– Plafond badkamer verven.
– Huis gezelliger maken.

Gezondheid

– Gemiddeld 10.000 stappen per dag zetten.
– Gemiddeld 500 kcal per dag verbranden.
– Vegetarisch blijven eten.
– Vaker groente en fruit eten.

Hoe was jouw jaar en wat zijn je voornemens voor 2021?

© Photo by Hannah Busing on Unsplash

1 Reactie

  1. Emily

    Mooi! Mijn intenties 2021: genieten in het hier en nu, focus op doelen maar ook loslaten van doelen, dankbaarheid blijven schrijven en alles met liefde bekijken. Gelukkig zijn met wat je hebt en belangrijkste: zelfliefde.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Januari: Ontspanning, sneeuw en veel wandelingen | Nicole van Stokkum - […] inmiddels al weer een tijdje op. Voor mijn gevoel heb ik hier maanden niets meer geschreven, maar Goodbye 2020,…
  2. Januari: ontspanning, sneeuw en een heleboel wandelingen | Nicole van Stokkum - […] inmiddels al weer een tijdje op. Voor mijn gevoel heb ik hier maanden niets meer geschreven, maar Goodbye 2020,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.