Luistertip: De psychologie van succes podcast

door | apr 22, 2020 | lifestyle, mindset | 2 reacties

In deze blogpost leg ik je uit waarom De Psychologie van Succes mijn favoriete podcast is, deel ik mijn favoriete quotes en de lessen die ik uit deze podcast heb gehaald.

Waarom vind ik De Psychologie van Succes een aanrader?

De Psychologie van Succes is een podcast van de ondernemers Albert Sonnevelt (psycholoog) en Tonny Loorbach (internet marketing guru). Een interessante combinatie, want beide mannen komen zoals je ziet uit een heel ander vakgebied. Albert Sonnevelt kende ik al van naam vanwege mijn interesse in psychologie. Toen ik door het podcast overzicht op Spotify scrollde en zag dat Albert Sonnevelt zijn eigen podcast had, trok dit dan ook meteen mijn aandacht. Bovendien spreekt het onderwerp mij aan en vind ik het interessant dat in deze podcast twee sprekers met een verschillende achtergrond de dialoog met elkaar aangaan.

In elke aflevering beantwoorden Albert en Tonny een ingezonden vraag van een luisteraar. Het is daardoor dus wel zo dat het ene thema mij meer aanspreekt dan het andere, maar uit elke podcast aflevering kan ik wel iets halen. Ze geven concrete tips waar je meteen iets mee kunt.

Inmiddels heb ik (bijna) alle afleveringen geluisterd en zit ik op dinsdagochtend trouw te wachten op de nieuwste aflevering. Ook dat vind ik een pluspunt, elke week staat er op dinsdag een nieuwe aflevering online. Duidelijk en consequent, daar houd ik van. Zo heb ik namelijk al een paar keer andere leuke podcasts ontdekt, waarbij nieuwe afleveringen steeds op een andere dag online kwamen of waarbij na 10 afleveringen geen nieuwe aflevering meer kwam. Zonde!

Lessons learned

Succes versus geluk

In de 2e podcastaflevering gaan Albert en Tonny in op de relatie tussen succes en geluk. Volgens Albert ben je succesvol wanneer je jezelf positief beoordeelt op de volgende factoren:

 1. Gezondheid
 2. Relatie (met partner en jezelf)
 3. Sociale contacten
 4. Persoonlijke ontwikkeling
 5. Financiën
 6. Werk

Deze factoren spelen allemaal op elkaar in en kun je daarom ook niet los zien van elkaar. Het is belangrijk dat je voldoende aandacht in al deze 6 factoren steekt. Je kunt een relatiecrisis bijvoorbeeld niet compenseren door veel aandacht te besteden aan je succesvolle baan, in plaats van dat het beter wordt trek je dan je leven namelijk alleen maar verder uit balans.

Money mindset

De waarde die jij als ondernemer aan je producten of diensten koppelt wordt sterk beïnvloed door je eigenwaarde.
Het kan gek voelen om geld te vragen aan je klanten, maar je zult toch omzet moeten maken. Wanneer je geld verdient kun je daarmee tijd steken in dat wat voor jou waardevol is en daarmee geeft het je dus meer vrijheid.
Ook kun je jouw verdiensten gebruiken om te investeren in jezelf en/of om meer impact te maken op de wereld.
Een valkuil met geld is echter wel dat je gaat leven naar je inkomsten en je uitgaven zo hoog worden, dat je ook niet makkelijk een stap terug kunt doen.

Law of attraction

Hoe zorg je ervoor dat dingen op je af komen?
De law of attraction succesvol toepassen kan met behulp van de volgende stappen:

 1. Neerzetten van een intentie: duidelijk hebben waar je naar verlangt (formuleer dit positief, dus: “Ik verlang naar…” en niet “Ik wil geen…” en heb oog voor dat wat je al hebt
 2. Visualiseren: beeld vormen van wat je wilt
 3. Discipline: dingen in actie zetten
 4. Detached from the outcome: het gaat niet zo zeer om de uitkomst zelf, maar meer om het gevoel wat je van deze uitkomst krijgt.
 5. Selectieve perceptie: focus bewust op synchroniciteit, dit zijn losstaande gebeurtenissen die tegelijkertijd plaatsvinden en die in jouw leven met elkaar te maken hebben (connecting the dots). Deze gebeurtenissen laten je zien dat je op de goede weg zit. Heb vertrouwen dat alles uiteindelijk op het juiste moment samen komt.

Mijn favoriete quotes

 • “Je hebt twee keuzes: De keuze van kort geluk en lange pijn of de keuze van korte pijn en lang geluk.”
 • “In de inaugeratie rede van Nelson Mandela zegt hij: ‘Heel veel mensen zijn bang voor hun eigen licht en doen daarmee andere mensen tekort doordat ze niet in hun licht gaan staan.’ “
 • “Enerzijds is het heel fijn om je uitgavenpatroon en je standaard te verhogen, omdat als je meer gaat uitgeven je ook meer binnen gaat krijgen. Het is alleen wel de valkuil dat je niet verslaafd moet raken aan de standaard die je voor jezelf hebt gezet, waardoor je er niet meer zonder kan.”
 • “Wanneer je vanuit angst gaat visualiseren, trek je juist angst en dat beeld aan.”
 • “Eigenlijk is het heel raar dat we als mensen vaak het idee hebben dat het er om gaat hoeveel we verzamelen in ons leven. En dat op het moment dat we uiteindelijk gaan, dat we op ons sterfbed liggen, het een optelsom is van: hoeveel hebben we vergaard in ons leven? Terwijl de natuur het volgens mij bedoelt heeft als: hoeveel heb je achter gelaten of weer doorgegeven?”
 • “Hij (Rico Verhoeven) vergeleek dat met een grote boom. Als je jezelf als een grote boom ziet, dan heb je aan het eind van je takken blaadjes. Dit zijn je vluchtige contacten. Die ken je wel, maar bij een zuchtje wind zijn ze vertrokken. Je takjes staan voor jouw goede kennissen of vrienden, maar zodra het hard gaat waaien dan breken ze. Tot slot heb je dan een aantal mensen om je heen, die behoren tot je kern. Zij zijn jouw stam. Zolang je dat hebt en helder hebt wie dat zijn dan hoef je nooit eenzaam te zijn.”
 • “Informatie zonder implementatie leidt tot frustratie.”

Eindoordeel

 • Geluid: ★★★★★
 • Lengte: ★★★★★
 • Inhoud: ★★★★★
 • Onderwerp: ★★★★★
 • Consequent uploaden: ★★★★★

Aangezien ik alle podcast afleveringen van de Psychologie van Succes al heb geluisterd en enorm fan ben, zou ik nog veel meer kunnen schrijven. Maar… Deze blogpost bevat inmiddels 1000+ woorden(!), dus ik houd het hierbij.
Wel ben ik benieuwd naar jouw mening! Wat vind jij van deze podcast? Heb je nog andere luistertips?

Je vindt de Psychologie van Succes Podcast hier op Spotify!

PS. Wil je altijd op de hoogte blijven van mijn laatste blogposts? Meld je dan hier aan voor mijn maandelijkse update!

Pin it!

2 Reacties

 1. Avatar

  Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit echt naar podcasts geluisterd… Ik heb al vaker over deze gehoord, misschien toch maar eens beginnen. De quotes zijn prachtig!

  Antwoord
  • Avatar

   Hoi Kim, bedankt voor je mooie feedback! Hoewel het bij mij ook even duurde voordat ik podcasts ging luisteren, kan ik het je wel aanraden. Er zijn zo veel verschillende soorten podcasts dat er vast wel iets tussen zit wat bij je past. 🙂

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 8 inzichten die ik opdeed als personal leadership trainee - Nicole van Stokkum - […] de podcast ‘de psychologie van succes’ kwam ik daarnaast tot het inzicht om elke dag maximaal drie to do’s…
 2. Luistertip: Mijn summer playlist | Nicole van Stokkum - […] de vorige luistertip deelde ik de podcast: De psychologie van succes. De luistertip van deze keer gaat niet over…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.