Dit zijn mijn 20 intenties in 2020

happy new year

De eerste maand van het nieuwe jaar vind ik altijd een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het komende jaar. In 2020 doe ik niet aan goede voornemens, wel doe ik aan intenties. Dit zijn 20 thema’s die ik het komende jaar belangrijk vind.

Dit zijn mijn intenties voor 2020:

 1. Mijn thema voor 2020: Zelfcompassie
 2. Hét woord van 2020 is voor mij zelfcompassie, alle andere intenties voor 2020 worden eigenlijk samengevat in dit ene woord. In 2020 vind ik het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen. Ik wil meer geduld hebben met mezelf, mezelf meer de tijd gunnen om iets te mogen leren, aandacht besteden aan mijn gezondheid en veel dingen doen waar ik blij en gelukkig van word. Om in Maslow zijn woorden te spreken ligt de focus op mijn fysieke behoeften, veiligheid en zekerheid, sociaal contact, erkenning/waardering en zelfrealisatie.

 3. Lezen
 4. Ik lees erg graag en toen ik eind 2018 voor kerst een e-reader kreeg, ben ik dit veel meer gaan doen. Sinds de basisschoolperiode heb ik niet meer zó veel gelezen als in het afgelopen jaar. Lezen zie ik als een momentje voor mezelf. Ook dit jaar wil ik dit lekker veel blijven doen.

 5. Het leven vieren
 6. Iemand zei een paar jaar geleden tegen mij dat je in het leven zo veel mogelijk moet vieren. Een uitdrukking waar ik helemaal achter sta. Het leven is eindig, waarom zou je er dan niet zo veel mogelijk van genieten zo lang het kan? Dus een verjaardag, de liefde, vakantie noem maar op… Er zijn genoeg redenen om iets te vieren!

 7. Mijn coaching skills verbeteren
 8. Tijdens mijn studie Pedagogiek, ontdekte ik dat ik heel erg blij word van het begeleiden van kinderen en opvoeders. Al snel droomde ik dan ook van een eigen praktijk als spelbegeleider/opvoedcoach. Een droom is het echter nog steeds, maar ik wil op een gegeven moment wel van dromen naar doen. Hiervoor wil ik kleine stapjes gaan zetten. Ik wil eerst graag een basis hebben. Dus wat meer werkervaring opdoen en scholing volgen. Ook het maken van deze website is al zo’n stapje.

 9. Financiële buffer
 10. Het leven draait zeker niet alleen om geld, maar je hebt het wel nodig. Op financieel gebied ben ik de afgelopen tijd geïnspireerd door de ‘baby steps’ van Dave Ramsey. Baby step 1 is het hebben van een financiële buffer. Deze gebruik ik alleen in geval van nood en als ik iets niet kan betalen zonder geld vanuit de buffer te gebruiken, dan koop ik het niet.

  “Geld laat de wereld draaien, liefde laat de wereld zien.” – Diggy Dex

 11. Diepgaande, duurzame relaties
 12. Wanneer het op relaties aankomt, is kwaliteit naar mijn idee veel belangrijker dan kwantiteit. De belangrijkste relaties die ik in mijn leven heb, zijn de relaties met mensen die ik vertrouw en met wie ik diepgaande gesprekken kan voeren. Ook wanneer ik deze mensen even niet heb gezien, weet ik dat het nog steeds goed zit. In deze relaties wil ik blijven investeren.

 13. Werkplezier
 14. Elke baan heeft leuke en minder leuke kanten. Ik wil er voor zorgen dat ik plezier heb en blijf houden in mijn werk. Het gaat hierbij voor een groot deel om mindset (is het glas half leeg of half vol) en eigenaarschap. Ik wil voor mezelf duidelijk hebben van welke werkzaamheden ik energie krijg en van welke werkzaamheden ik leeg loop en vervolgens de juiste balans creëren.

 15. Ik-grensbewustzijn
 16. Eerlijk gezegd dacht ik mijn eigen grenzen inmiddels wel te kennen en te respecteren. Toch schuilt er in mij nog steeds wel een people pleaser. Zo kan ik soms meer bezig zijn met of een ander zich wel vermaakt dan met de vraag of ik het naar mijn zin heb. Om er later achter te komen dat ik zelf helemaal niet zo van de avond heb genoten, dat ik niet heb gedaan wat ik zelf wilde doen. Het komende jaar wil ik vooral die dingen doen die mij energie geven of kiezen voor een middenweg.

 17. Blijven bewegen
 18. Ik wil graag werken aan mijn conditie (in ieder geval weer 5km aan één stuk kunnen rennen) en mag van mezelf ook wel wat gespierder worden. Twee jaar geleden heb ik een klimcursus gevolgd, waar ik graag meer van wil kunnen profiteren door mijn armen sterker te maken. Ook zou ik graag sterk genoeg willen worden om mijn eigen lichaamsgewicht op te kunnen trekken.

 19. Gevarieerder, gezonder en met meer plezier leren koken
 20. Echt creatief in de keuken ben ik niet. Mijn standaard recepten zijn: pasta pesto, aardappelen met kip en spinazie en af en toe een risotto. Om eens wat anders te leren kennen lijkt het mij leuk om een keer alle recepten uit een kookboek uit te proberen of om een kookcursus te volgen.

 21. Me-time
 22. Ik wil dit jaar vaker bewuste momenten voor mezelf afblokken. Een weekend vol met sociale activiteiten is leuk, maar het kost ook energie. Met als gevolg dat ik na een weekend totaal niet uitgerust aan een nieuwe werkweek kan beginnen.

 23. Buiten zijn in de natuur
 24. Of het nou in de bergen of dichterbij huis in het bos of op het strand is… In de natuur zijn geeft me zo veel rust en tegelijkertijd energie. Sinds ik in Utrecht woon ben ik wat minder in de natuur, maar ook dit wil ik bewust inplannen.

 25. Investeren in hobby’s: move, play, create, explore
 26. Fotografie, klimmen, hiken in de bergen, mountainbiken. Ik wil tijd maken voor oude hobby’s en misschien ook wel nieuwe hobby’s ontdekken.

 27. Authenticiteit
 28. Ik vind het belangrijk om mezelf te zijn en dat te doen wat bij mij past.

 29. Quality time in relatie
 30. Mijn vriend en ik werken allebei fulltime. Aangezien we samenwonen zien we elkaar gelukkig wel elke dag, maar ik vind het daarnaast belangrijk om bewust quality time met elkaar in te plannen. Een avondje uit eten of stappen bijvoorbeeld, of een sportieve activiteit. In een relatie vind ik het belangrijk om elkaar niet voor lief nemen en in plaats van alleen maar samen op de bank te hangen, ook nog dates te blijven plannen.

 31. Introspectie
 32. Ik wil in ieder geval elke maand, maar het liefst vaker, stil staan bij hoe ik me voel. Eventjes inchecken bij mezelf. Hoe voel ik me? Waar denk ik aan? Wat wil ik? Etc.

 33. Eerlijkheid + kwetsbaarheid
 34. Wanneer ik ergens mee zit wil ik dat uitspreken. Doen alsof er niets aan de hand is zorgt er alleen maar voor dat negatieve gevoelens blijven sluimeren. Ook kan iemand anders niets met mijn gedachten, tenzij ik deze bespreekbaar maak.

 35. Onvoorwaardelijke liefde
 36. Vaker iets doen voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten.

 37. Het leven niet te serieus nemen
 38. Ik kan onwijs lang over iets nadenken. Dat kan best wel wat minder. Iets bijvoorbeeld zien als een grapje in plaats van een sneer en er om lachen. Ook wil ik in gedachten houden dat een rotopmerking meer zegt over een ander dan over mij. Misschien heeft iemand zijn dag niet en is het helemaal niet persoonlijk.

 39. A clean house = a clean head
 40. Het is zo makkelijk om rotzooi te laten slingeren, zeker wanneer ik haast heb. Alleen elke keer als ik het zie, stoort het me weer. Dan denk ik er weer aan dat ik het nog moet opruimen. Een opgeruimd huis geeft mij dus een stuk rust. Het is heerlijk om ’s avonds na het werken of na een vakantie weer terug te komen in een opgeruimd huis. Ik denk dat ik elke dag ga proberen om 15 minuten op te ruimen en/of schoon te maken. Dat heb ik vaker voor een periode gedaan en het werkt voor mij erg motiverend!

Dat waren mijn intenties voor 2020! Heb jij intenties en zo ja, wat zijn die van jou?

© foto: Kelly Sikkema

PS. Wil je altijd op de hoogte blijven van mijn laatste blogposts? Meld je dan hier aan voor mijn maandelijkse update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *