Nog 10 boeken over persoonlijk leiderschap #2

door | jul 27, 2020 | lifestyle, personal development | 0 Reacties

In de blogpost ‘10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap‘ schreef ik dat ik pas nieuwe boeken wilde kopen wanneer ik de boeken in mijn boekenkast had gelezen. Zoals je ziet schrijf ik het in de verleden tijd, want het is niet helemaal gelukt. 😉 Er kwamen namelijk boeken op mijn pad die ik ‘moest’ hebben. Maar goed, dat wil niet zeggen dat ik nu niet alsnog de boeken ga lezen die ik op mijn lijstje heb staan. Hier is het vervolg op de 10 inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap! De eerste vier boeken staan ook nog in mijn boekenkast en de andere zes zijn boeken die ik daarna graag wil lezen.

1. Start before you’re ready – Simone Levie

Als business coach helpt Simone Levie vrouwen op het gebied van empowerment. In dit boek legt ze uit hoe je ervoor zorgt dat je niet langer wordt belemmerd door irreële angsten, valse bescheidenheid en twijfels. Wanneer je wacht op het juiste moment, kun je wachten tot je een ons weegt. Dus kies voor de dingen die jij belangrijk vindt en begin er vandaag nog mee, ook al heb je het gevoel er nog niet helemaal klaar voor te zijn.

Start before you’re ready – Simone Levie | €20,99

2. De loopbaantrechter – Heidi Jansen

Dit boek is speciaal geschreven voor professionals die mensen ondersteuning bieden in hun loopbaan. Het was dan ook een loopbaancoach die mij dit boek tipte. Ook al is het speciaal geschreven voor professionals, je kunt het ook prima zelfstandig gebruiken bij je eigen loopbaankeuzes.
Ik ben erg fan dit praktische boek! Net als bij een trechter werkt de methode van buiten naar binnen. In de eerste hoofdstukken verzamel je informatie over jezelf en aan het eind van het boek eindig je met jouw ideale functieprofiel.
In plaats van dat je op van alles en nog wat gaat solliciteren blijf je dus heel dicht bij jezelf en focus je bewust op een bepaalde beroepsrichting.

De loopbaantrechter – Heidi Jansen | €30,-

3. Ontwerp je persoonlijke missie – Stephen R. Covey

Deze auteur stond met zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ ook in het rijtje met de eerste tien boeken over persoonlijk leiderschap. Dit boekje is wat minder bekend, maar toen ik het in de boekenwinkel op Utrecht CS zag staan werd mijn aandacht er meteen naar toe getrokken. In dit rijtje met inspirerende boeken over persoonlijk leiderschap kan het ook zeker niet ontbreken.
‘Ontwerp je persoonlijke missie’ komt voort uit het eerder genoemde boek van Covey, namelijk uit de 2e eigenschap van effectief leiderschap: ‘Begin met het einde voor ogen’.
Volgens Covey houdt deze eigenschap in dat effectieve mensen worden gemotiveerd door hun eigen missie en leven te leiden. Maar goed… dan moet je natuurlijk wel weten wat jouw missie is. In dit boek vind je theorie en praktische opdrachten waarmee je jouw persoonlijke missie binnen no time op papier hebt staan!

Ontwerp je persoonlijke missie – Stephen Covey | €15,-

4. Wat is nu gezond? – Martijn Katan

Eerlijk gezegd vind ik het soms wat vermoeiend, al die discussies over wat gezond is en wat niet. Ook zie ik soms door de bomen/belangen het bos niet meer. Zo eet ik zelf bijvoorbeeld sinds maart geen vlees meer (met één uitzondering) en dat doe ik om verschillende redenen, waar gezondheid ook één van is. Maar is geen vlees eten ook écht gezond? Dat valt volgens sommige mensen ook nog wel weer mee. Omdat ik het belangrijk vind om mezelf te verdiepen in een gezond voedingspatroon kocht ik het boek van hoogleraar voedingsleer Martijn Katan, want alle inzichten die in dit boek staan beschreven komen voort uit wetenschappelijk onderzoek. Wat me nou net iets betrouwbaarder lijkt dan de zoveelste Netflix documentaire. 😉

Wat is nu gezond? – Martijn Katan | €12,99

5. What if it does work out? – Susie Moore

‘What if it does work out?’ van Susie Moore gaat over het succesvol opzetten van een side hustle.
Sinds de quarantaine begon ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het creëren van verschillende inkomstenbronnen.
Want als ik iets heb geleerd van Corona is het wel dat niets zeker is. Heel veel mensen verloren hun baan, vast contract of niet. Ook veel ondernemers kwamen in de problemen.
Dat was voor mij toch wel een eye opener, want ik heb maar één inkomstenbron en dat is mijn salaris vanuit mijn baan in loondienst. Het lijkt me toch wel fijn en slim om daarnaast ook andere inkomstenbronnen te hebben.

What if it does work out? – Susie Moore | €21,16

6. De kunst van Kaizen – Robert Maurer

Tijdens de module ‘Kwaliteitsmanagement’ van mijn traineeship, maakte ik kennis met de term ‘Kaizen’.
Kaizen is een visie waarbij je er van uit gaat dat grote veranderingen bestaan uit kleine stapjes die je richting je doel zet. Door een grote stap op te delen in kleine stappen kun je volgens Maurer de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag omzeilen.

De kunst van Kaizen – Robert Maurer | €12,99

7. Websites maken voor Dummies – David A. Crowder

Dit boek heeft weinig toelichting nodig. Voor iedereen die net als ik een eigen website wil maken, zonder daar een dure webdesigner voor in te huren, is dit boek waarschijnlijk een soort bijbel.
Tot nu toe heb ik alles zelf (en met behulp van internet) uitgevogeld, maar het lijkt me niet verkeerd om te zien wat ik nog beter zou kunnen doen.

Websites maken voor Dummies – David A. Crowder | €14,99

8. Feel the fear and do it anyway – Susan Jeffers

De titel alleen al vind ik interessant. Angsten kunnen een flinke belemmering vormen en er voor zorgen dat jij niet datgene doet wat je graag zou willen doen. Als persoon die op de middelbare en hoge school veel last heeft gehad van faalangst, weet ik er zelf in ieder geval het één en ander vanaf.
Eerder deelde ik al een blogpost met inspirerende quotes over angst. In deze post schreef ik dat angst een belemmering kan vormen, maar dat je het ook om kunt zetten in kracht. Dat is nou precies wat Susan Jeffers met dit boek doet.
Ze deelt inzichten en handvatten waarmee jij je angsten de baas kunt zijn.

Feel the fear and do it anyway – Susan Jeffers | €11,99

9. Rich dad, poor dad – Robert Kiyosaki

In ‘Rich dad, poor dad’ vertelt Kiyosaki over de lessen over ‘money mindset’ die hij leerde van zijn eigen vader en de vader van zijn beste vriend. Het boek bevat verschillende inzichten die veel diepgaander zijn, dan de titel je laat vermoeden.
Het gaat namelijk over de verschillen tussen rijke en arme mensen, over dat je geen hoog inkomen nodig hebt om rijk te worden, verschillen in mindset tussen ondernemers en mensen en loondienst en hoe ouders hun kinderen kunnen leren om met geld om te gaan. Want dat is iets wat kinderen volgens Kiyosaki op school veel te weinig mee krijgen.

Rich dad poor dad – Robert Kiyosaki | €15,99

10. Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn

De laatste tijd realiseer ik me meer en meer hoe belangrijk ‘vrijheid’ voor mij is. Dit is één van mijn waarden en toen ik in mei een eigen vision board maakte, was ‘vrijheid’ de kernboodschap. Vrijheid om te gaan en staan waar je wil, om dat te doen wat je gelukkig maakt.

Suzanne van Duijn kende ik al langer via haar blog vrijemeid.nl. Je kunt het vast wel raden, maar op het gebied van ‘vrijheid’ zie ik haar echt als een voorbeeld. Suzanne reist als digital nomad over de hele wereld en zit niet vast aan één werkplek of aan een beperkt aantal vakantiedagen. Dit boek is een handleiding voor iedereen die werken en reizen net als Suzanne wil combineren.

Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn | €20,-

Wat vond je van deze tips? Laat het gerust weten in een reactie. Ook ben ik benieuwd naar jouw inspirerende boeken op het gebied van persoonlijk leiderschap. Wellicht komt er dan ooit nog een deel 3.

© Photo by freestocks on Unsplash

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.