Dit is de ultieme quarantaine survival guide

door | apr 10, 2020 | mindset, personal | 0 Reacties

We zitten middenin een gekke periode, die van mij snel voorbij mag zijn. Helaas duurt de quarantaine nog zeker tot eind april. Toen begin maart de eerste persconferentie over Corona werd gehouden piekerde ik best veel. Nu heb ik me er meer bij neergelegd. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat de situatie is zoals die is en dat ik hier met piekeren helemaal niets aan verander.
In deze quarantaine survival guide deel ik tips die mij helpen om deze gekke periode door te komen. Deze tips zijn gebaseerd op mijn situatie (lees: samenwonend met vriend in een appartement, geen kinderen, geen vitaal beroep) en mogelijk niet allemaal relevant voor jou. Het kan ook dat er tips tussen staan die voor jou niet goed werken, maar kijk zelf wat past bij jouw situatie en jouw persoonlijkheid. Hopelijk staat er iets tussen waar jij wat aan hebt of waar je inspiratie uit kunt halen. Heb je nog andere tips? Laat het weten in een reactie!

1. Rust, reinheid en regelmaat

Deze uitdrukking bestond natuurlijk al lang voor de quarantaine, vroeger waren dit dé drie pijlers bij het opvoeden van kinderen. Toen deze hele corona-crisis begon was deze uitdrukking één van de eerste dingen waar ik aan dacht. Hoe creëer ik zo veel mogelijk rust, reinheid en regelmaat in mijn leven?
Want we zitten dan wel allemaal thuis, maar deze quarantaine is (helaas) niet bepaald een lange vakantie.

  • Rust
    Ik ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat ik genoeg slaap (8 uur). Daarnaast zorg ik voor voldoende ontspanning en probeer ik ons huis opgeruimd te houden.
  • Reinheid
    Reinheid creëer ik door goed voor mezelf te zorgen. Ik eet gezond, blijf voldoende bewegen en in plaats van dat ik één of andere cave (wo)man word, blijf ik ook zorgen voor mijn persoonlijke hygiëne.
  • Regelmaat
    Ik zorg voor regelmaat door routines in mijn week- en dagplanning te verwerken. Zo blijf ik me bijvoorbeeld vasthouden aan werkdagen van 9.00u tot 17.00u. Begin ik de dag met een yoga workout. Maak ik tijdens de lunchpauze een wandeling. En is weekend voor mij nog steeds echt weekend, dan neem ik de tijd voor leuke activiteiten en houd ik me niet bezig met werk.

2. Maak afspraken en een planning

Eerlijk? De eerste week van de quarantaine dacht ik dat dit een ontzettend zware periode zou worden. Mijn vriend en ik waren ineens continu samen en dat is gezellig, maar niet altijd even goed voor de productiviteit. Daarbij speelt ook mee dat wij in een niet al te groot appartement wonen en daardoor een studeer-/eet-/woonkamer en keuken in één hebben. 😉
Maar goed. Na die eerste week besloot ik dat we iets moesten veranderen. In het kader van verwachtingsmanagement maakten we 4 afspraken voor de komende periode. Daarnaast maakte ik voor mezelf een globale dagplanning waarbij ik rekening hield met de vaste gewoontes van mijn vriend (zoals mijn yoga workout doen voordat mijn vriend het nieuws gaat kijken, been there).

3. Prikkels verminderen

Een noise cancelling koptelefoon is voor mij de hemel op aarde. Volgens mij heeft het geen toelichting nodig, maar ik raak zelf best snel afgeleid door omgevingsgeluiden en door een noise cancelling koptelefoon zoals deze van Bose is dat verleden tijd. Tijdens mijn werk luister ik graag naar rustige muziek of podcasts.

4. Mindfulness

Het is heel normaal om tijdens deze periode last te hebben van zorgen of stress. Mindfulness en yoga kunnen je helpen om meer rust te krijgen in je hoofd. Ik begon met een dagelijkse meditatie via de Balance app, maar merkte al snel dat yoga meer mijn ding is. Daarom begon ik met de 30 days of yoga van Yoga With Adriene. Elke ochtend doe ik de yoga workout van die dag, een fijne manier om je dag ontspannen te beginnen! Bovendien voelt het echt even als een moment voor jezelf.

5. Dankbaarheidslijstje

Het bijhouden van een dankbaarheidslijstje helpt mij om de focus van negatieve gedachten te verleggen naar positieve gedachten. Aan het eind van de dag schrijf ik drie dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben geweest. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. Hierdoor ga je juist de kleine dingen in het leven meer waarderen. Zo kan het zijn dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, maar dat je wel dankbaar was voor de zon die scheen of voor je warme bed waar je ’s avonds weer lekker in kon kruipen.

6. Frisse lucht

Vanwege de quarantaine kom ik een stuk minder buiten dan normaal. Toch zorg ik er elke dag voor dat ik het huis even uit ben. Ik loop 3 keer per week hard en maak op werkdagen een wandeling tijdens de lunch (met 1.5m afstand).

7. Persoonlijke ontwikkeling

Doordat veel activiteiten uit mijn agenda zijn geschrapt heb ik nu meer vrije tijd. Het is een tijd waarin we ons minder naar buiten kunnen keren en daarom gebruik ik deze periode juist voor het tegenovergestelde, introspectie. Ik sta meer stil bij mijn gedachten en mijn gevoelens. Ik schreef mijn zorgen op in mijn bullet journal en besloot dat het anders moest, ik paste het omdenken toe. In plaats van deze periode te zien als een probleem, besloot ik om het te gaan zien als een mogelijkheid. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze periode mij sterker maakt? Wat kan ik meenemen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Het klinkt misschien gek en ik wil de Corona-crisis zeker niet bagatelliseren, maar ik ben wel van mening dat je hier zelf een keuze in kunt maken.

8. Maak van je huis een prettige omgeving

Omdat we nu veel meer thuis zijn vond ik het belangrijk om deze omgeving zo comfortabel mogelijk te maken. Ik heb een fijne werkplek ingericht, maar ook een plek waar ik tussendoor en na mijn werkdag even lekker kan ontspannen.
Ons balkon diende eerst als een soort opslagruimte voor drinken. Nu staat er een bankje met een aantal plantjes, oogt meteen een stuk gezelliger! Ook vind ik mijn huis prettiger wanneer het opgeruimd en schoon is, maar dit is ook zoeken naar de juiste balans. Want er mag ook best een teken van leven zijn. 😉

9. Me-time

Of je nou samenwoont met je partner, met huisgenoten of met kinderen… Vergeet niet om af en toe ook tijd te nemen voor jezelf. Je zit door de maatregelen veel thuis en veel op elkaars lip, maar wat ademruimte is tijdens de quarantaine ook fijn (voor jezelf en voor je relatie(s). Je kunt bijvoorbeeld wat afstand nemen van je huisgenoten door buiten te gaan wandelen, door een uitgebreid warm bad te nemen óf door je even af te zonderen met één van deze boeken over persoonlijk leiderschap of één van deze series op Netflix.

10. Creëer meerdere inkomstenbronnen en een buffer

Deze laatste tip is er één waar ikzelf nog meer aan wil gaan werken. In deze periode zijn veel mensen hun baan kwijt geraakt en daarmee verloren ze ook het salaris waar ze hun vaste lasten van moeten betalen. Door deze periode ben ik dan ook gaan beseffen dat je niet voor 100% van je salaris afhankelijk wil zijn. Wedden op meerdere paarden geeft namelijk een stuk meer zekerheid en dat is zeker in dit soort onzekere tijden ontzettend fijn! Bovendien geeft een financiële buffer je meer vrijheid. Vrijheid om een verre reis te maken, om minder uren te gaan werken en met name vrijheid om je een (tijdelijke) inkomensdip te kunnen veroorloven.

Hopelijk heb je iets aan deze survival guide. Heb jij nog tips die niet in dit lijstje staan? Deel het vooral in een reactie!

© Photo by Edwin Hooper on Unsplash

PS. Wil je altijd op de hoogte blijven van mijn laatste blogposts? Meld je dan hier aan voor mijn maandelijkse update!

Pin it! – Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash


0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. reisherinneringen: madeira - Nicole van Stokkum - […] en even afstand te nemen van mijn werk.Sinds 15 juni mogen we (gelukkig!) de grens weer over. De quarantaine…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.