Travel: Onze roadtrip door Noord-Italië

door | nov 21, 2021 | journal, lifestyle | 4 reacties

Wat keek ik het afgelopen jaar uit naar onze zomervakantie. Een vakantie die vanwege C zeker niet vanzelfsprekend was, maar waar we ondanks (of juist dankzij) alle obstakels, enorm van hebben genoten! We maakten een roadtrip door Noord-Italië. Tijdens deze trip bezochten we het Comomeer, maakten we een meerdaagse huttentocht door prachtige landschappen, bezochten we een aantal bekende en minder bekende Italiaanse plaatsen en sloten we de vakantie af met een paar dagen aan de Adriatische kust.

In deze blogpost vertel ik je alles over onze roadtrip, deel ik mijn favoriete plekjes en helemaal aan het eind van deze blogpost vind je de route die wij hebben gereden.

Voorbereidingen op onze roadtrip

We moesten er dit jaar wel wat voor over hebben om op vakantie te gaan, maar waar een wil is, is een weg. Het grootste obstakel was C. Mijn eerste vaccinatie vond namelijk voor onze vakantie plaats, maar de tweede kon ik pas na de vakantie inplannen. Ik moest me daarom, binnen de 48 uur voordat we de Italiaanse grens zouden passeren, laten testen om een Coronapas te krijgen. Mijn test stond gepland op zaterdagmiddag en op zondagochtend zouden we vertrekken. Zondagochtend had ik echter nog steeds geen testuitslag en besloot ik voor de zekerheid om een sneltest te doen. Doordat we een auto hadden gehuurd konden we het ons gelukkig ook veroorloven om wat later te vertrekken.
Dat was maar goed ook, bij de testinstantie waar ik mijn test had laten doen was het namelijk niet alleen erg druk, maar er bleek ook een groot datalek te zijn. Op het moment dat mijn testresultaten binnen kwamen, was de geldigheidsduur verstreken. 😛

Obstakel 2 was het noodweer in Duitsland. Hoewel wij geen last hadden van de overstromingen in Nederland, liep onze route door Duitsland wel precies door het gebied waar overstromingen waren. Met een omweg konden we deze gebieden gelukkig vermijden.

Obstakel 3 was de route door Zwitserland. De navigatie in onze huurauto stuurde ons eerst richting de Gothardtunnel (zoals gepland), om ons na een tijdje terug te sturen en ons vanwege afgesloten tunnels, om te leiden via de Gothardpas. Nou, ik kan je zeggen dat dat niet grappig was. Om 2.00u ’s nachts kwamen we aan bij onze Airbnb in Nesso.

italië nesso

Nesso

Nesso, de verrassing van onze vakantie. Hoewel we hier alleen zouden overnachten omdat het redelijk dicht bij de grens was, heb ik hier mijn ogen uitgekeken. We sliepen in B&B Il Masso Grasso, dit plekje hadden we gevonden via Airbnb. Voor mij de eerste ervaring met Airbnb en wat voor één. Onze kamer zat aan balkon van waar we uitkeken op het Comomeer en de bergen. ’s Ochtends zorgde onze host voor ontbijt en vers appelgebak.

italië bellagio
italië bellagio

Bellagio

Tijdens ons verblijf in Nesso maakten we een uitstapje naar Bellagio. Ook wel de parel van het Comomeer genoemd. Bellagio ligt namelijk precies in het midden waar de drie armen van het Comomeer bij elkaar komen.

italië milaan

Milaan

Aangezien Milaan op de route lag naar onze volgende bestemming (Bergamo), vonden we dat we deze stad niet konden overslaan. Na Nesso en Bellagio vond ik Milaan echter nogal tegenvallen.

italië sienterro della pace
italië sienterro della pace
italië sienterro della pace
italië sienterro della pace
italië sienterro della pace

Sienterro della Pace

Het hoogtepunt van onze vakantie was de Sienterro della Pace, een 5-daagse huttentocht door de Italiaanse Alpen.
De vriend van een kennis van mij volgt een opleiding tot berggids. Één van de opdrachten van zijn opleiding was het organiseren van een meerdaagse huttentocht. Of mijn vriend en ik het leuk vonden om onder begeleiding zo’n tocht te maken? Ja zeker! Daar hoefden we niet lang over na te denken. 😉 We gaven onze wensen en ons niveau door en stemden samen de data af. Ik keek er enorm naar uit.

Deze zomer was het zo ver. We reden in onze huurauto van het Comomeer naar Bergamo en vervolgens naar de Passo del Tonale. Hier spraken we in de ochtend, op een parkeerplaats, af met de rest van de groep (de kennis, haar vriend, zijn zusje en een vriendin van haar) en toen kon de tocht gaan beginnen!

Hoewel ik twee keer eerder een bergwandeling heb gemaakt, was een meerdaagse tocht een hele andere ervaring. Op de dagtochten die ik maakte in Madeira en Oostenrijk bleef je vrij dicht bij de bewoonde wereld. Daardoor was je ook nooit helemaal alleen. Op een meerdaagse tocht kom je juist weinig andere mensen tegen. Je loopt door een variatie aan landschappen en bent er echt even helemaal uit. We liepen elke dag een paar uur en kwamen aan het begin van de middag bij de volgende rifugio (berghut), waar we nog genoeg tijd hadden om bij te komen. Ik vond dit een prachtige beleving en ga dit zeker vaker doen.

italië riva del garda

Riva del Garda

Na de huttentocht reden we door naar het Gardameer. Ik was al eens aan de Zuidkant (op de beroemde camping Bella Italia) geweest, maar dit keer waren we aan de Noordkant in het plaatsje Riva del Garda. Het was even wennen om na het Comomeer (waar voornamelijk Italiaanse toeristen waren) en de huttentocht (in the middle of no where) hier weer terecht te komen tussen de Nederlandse toeristen. Aan de andere kant snap ik het wel. De besneeuwde bergtoppen die hoog boven de gekleurde huisjes uit torenen, de witte zwanen die dobberen in het bijna zwarte water en de straatmuzikanten op het plein. Riva del Garde heeft zeker zijn charme.

italië verona
italië verona

Verona

Na Riva del Garda bezochten we Verona. Hier was ik vroeger al eens met mijn ouders geweest, maar mijn vriend was hier nog nooit geweest en daarom besloten we toch een bezoekje te wagen. Wat een contrast met de vorige keer! Ik weet nog dat de straten toen gevuld waren met toeristen, vanwege C was het dit keer veel rustiger.

italië chioggia
italië mestre

Chioggia en Mestre

Vanuit Vicenza vertrokken we richting de Adriatische kust. Hoewel ons plan was om hier te gaan kamperen, kozen we na het zien van de overvolle campings voor plan B. Toch maar weer een Airbnb. Dit bood niet alleen meer rust en comfort, maar was qua geld ook nog eens voordeliger. We vonden een leuke Airbnb in Mestre, ookwel het vaste land van Venetië genoemd. Nadat we deze Airbnb hadden geboekt, bezochten we Chioggia. Chioggia lijkt erg op Venetië, maar is een stuk kleiner en het is minder toeristisch. Leuk voor een middag, maar dan heb je alles ook gezien. ’s Avonds aten we in Mestre bij Olte Il Giardino, een aanrader!

italië venetië
italië venetië

Venetië

De laatste grote stad die we tijdens onze vakantie bezochten was Venetië. Deze stad had ik net als Verona vroeger al eens bezocht met mijn ouders. Mijn vriend was nog nooit in Venetië geweest en wilde er graag heen. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan, want ook hier was het nu veel rustiger dan de vorige keer.

italië cervia

Cervia

Ik wilde graag een actieve vakantie met veel afwisseling en mijn vriend wilde graag een paar dagen aan het strand. Daarom sloten we onze vakantie af met vier dagen in een hotel aan de Adriatische kust. Hier hoefden we even geen plaatsen, bezienswaardigheden, Airbnb’s en restaurants uit te zoeken. We brachten de dagen door aan het zwembad. We liepen hard, deden yoga, ik las enorm veel boeken op mijn e-reader. Kortom: we kwamen hier echt even tot rust.
Eerlijk is eerlijk, hoewel ik een gruwelijke hekel heb aan strandvakanties en vakanties waarbij je alleen maar aan het zwembad ligt, was ik hier wel aan toe. Even uit de regelstand en even helemaal niets dat is ook wel eens lekker. 🙂 Als er maar een zekere balans is. Na Cervia reden we weer terug richting de Zwitserse grens, we sliepen hier in een Airbnb in een voormalig klooster in de buurt van Lago Maggiore. De volgende ochtend gingen we weer terug naar Nederland.

De route

Hieronder vind je de route van onze roadtrip:

4 Reacties

 1. theNextG1rl

  Wat is Italië toch mooi! Wij hebben jaren geleden eens een autoreis door het land gemaakt en ik wil zeker nog eens terug!

  Antwoord
  • Nicole van Stokkum

   Ja, ik vind het een prachtig land! Ik kan me voorstellen dat je nog eens terug wil gaan. Waar ben je de vorige keer geweest?

   Antwoord
 2. Saskia

  Wauw, prachtige foto’s zeg! Wij zitten er aan te denken volgend jaar naar Italië te gaan, of misschien het jaar erna. Even kijken hoe alles loopt.

  Antwoord
  • Nicole van Stokkum

   Dankjewel! Hopelijk kun je er heen! Weet je al waar jullie heen willen gaan?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.